TURLI NAVDAGI NOK MEVALARINING ASOSIY BIOKIMYOVIY KO‘RSATKICHLARI TAHLILI

TURLI NAVDAGI NOK MEVALARINING ASOSIY BIOKIMYOVIY KO‘RSATKICHLARI TAHLILI

Authors

  • Gulmira Parpiyeva NamDTU tayanch doktoranti.
  • Farxodjon Xoshimov Texnika fanlari nomzodi, professor.

DOI:

https://doi.org/10.54613/ku.v16i.1266

Keywords:

Pektin moddasi, funksional oziq-ovqat, tabiiy detoksikant, biokimyoviy tarkib, eruvchan pektin, oshlovchi modda, quruq moddalar.

Abstract

Bugungi kunda dunyo aholisi sonining ortib borishi bilan bir vaqtda atrof muhitning ifloslanishi va inson organizmi uchun foydali bo‘lgan tabiiy oziq-ovqat mahsulotlarga bo‘lgan talab ham ortib bormoqda.  Shu munosabat bilan tarkibida tabiiy detoksikant-pektin moddasi bo‘lgan oziq-ovqat mahsulotlarini  ishlab chiqarishni kengaytirish juda muhimdir. Pektin moddasi meva va sabzavotlar tarkibida turli qismlarida va har xil miqdorda mavjud bo‘lib, ularni biokimyoviy ko‘rsatkichlarini bilish va aniqlash muhim hisoblanadi. Urug‘li mevalar orasida olma va nok mevalari tarkibidagi biologik faol moddalar xususan, pektin moddasiga boyligi bilan boshqa mevalardan ajralib turadi. Pektin moddasi polisaxarid bo‘lib, barcha yashil o‘simliklarning hujayra devorida, meva po‘chog‘ida va urug‘ qobig‘i atrofida turli miqdorlarda protopektin, eruvchan pektin va pektat kislota shaklida uchraydi.

Foydalanilgan adabiyotlar:

1. Sindarov O.X. “mevachilik va sabzavotchilik” 1-qism Toshkent 2024 120-bet.

2. O‘zbekiston Milliy Ensiklopediyasi. Birinchi jild. Toshkent, 2000-yil.

3. https://www.fao.org/4/V5380E/V5380E08.htm#2.3%20Fruit%20products

4. ГОСТ 28561-90 Продукты переработки плодов и овощей. Метод определения сухих веществ и влаги.

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1474131/

6. https://www.scholink.org/ojs/index.php/se/article/view/55312/10929

7. Аймухамедова Г.Б. Пектиновые вещества и методы их определе¬ния / Г.Б. Аймухамедова, Н.Б. Шелухина - Фрунзе: Илим, 1964. - 120с.

8. ГОСТ 26930-86 «Сырье и продукты пищевые. Метод определе¬ния ртути». - М.: Из-во стандартов, 1994. - С. 3-23.

9. ГОСТ 28561-90 Продукты переработки плодов и овощей. Метод определения сухих веществ и влаги.

10. Донченко Л.В. Безопасность пищевой продукции / Л.В. Дончен¬ко, В.Д. Надыкта.-М.: Пищепромиздат, 2001.-528с.

11. Кочеткова А.А. Функциональные продукты в концепции здоро¬вого питания / А.А. Кочеткова // Пищевая пром-ть.-1999.-№ 3. - С.4-5.

12. Гулий И.С. Пектин: его свойства и производство / Гулий И.С., Донченко Л.В., Карпович Н.С., Нелина В.В., Костенко Т.И. - 1992. -Вып.6. - С. 1-56.

Published

2025-10-08

Iqtiboslik olish

Parpiyeva , G., & Xoshimov , F. (2025). TURLI NAVDAGI NOK MEVALARINING ASOSIY BIOKIMYOVIY KO‘RSATKICHLARI TAHLILI. QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 16, 129–130. https://doi.org/10.54613/ku.v16i.1266
Loading...