INNOVATSION RIVOJLANISHNI MIKRO DARAJADA TADQIQ ETISH - Yuldasheva , Nilufar (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Innovatsion omillarning ahamiyati ortib borayotganligi sababli, moliyaviy ma'lumotlarni tahlil qilishga asoslangan modellar korxona faoliyatining qonuniyatlarini tushunishga kamroq imkon beradi va innovatsion rivojlanish bo‘yicha boshqaruv qarorlari uchun asos bo‘lib xizmat qiladi. Innovatsion faoliyat kabi murakkab hodisani tushunish uchun moliyaviy faoliyat bilan bir qatorda moliyaviy bo‘lmagan, birinchi navbatda, sifatli ma'lumotlardan foydalanish tendensiyasi kuchaymoqda. Kompaniya iqtisodiyoti bo‘yicha tadqiqotlarda sifatli ma'lumotni hisobga olish yo‘nalishlaridan biri strategik tahlil metodologiyasini moslashtirishdir, ammo uning muhim kamchiliklari shundaki, u asosan kompaniyadan tashqaridagi omillarni tahlil qilish doirasida tahlil qilishga qaratilgan. -pozitsion yondashuv deb ataladi. Shu bilan birga, innovatsion va sanoat rivojlanishining qonuniyatlarini tushunish uchun muayyan korxonalar va tarmoqlarning innovatsion faoliyatidagi muvaffaqiyatni tushuntiruvchi kompaniya ichidagi omillarni tahlil qilish juda muhimdir. Shu jihatdan maqolada korxonalarda innovatsion jarayonlar tadqiq etilgan. Korxonalarda innovatsion strategiyalarni tatbiq etish yo‘nalishlari bo‘yicha takliflar keltirilgan. Innovatsion strategiyalarni shakllantirish usullari, korxonalarni rivojlantirishning faol innovatsion strategiyalari yoritib berilgan.