TADQIQOT ISHINI TASHKIL ETISH: IMRAD FORMATI - Madumarov M.M (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Aksariyat ilmiy maqolalar IMRAD deb nomlangan formatga muvofiq tayyorlanadi. Bu atama Introduction ( Kirish), Materials and Methods (Usullar va manbalar), Results (Olingan natijalar), And (Va), Discussion (Muhokama) so‘zlarining birinchi harflarini ifodalaydi. Bu tadqiqot ishlarining sarlavhalari yoki tarkibiy qismlarining to‘liq ro‘yxati emas, balki namuna yoki formatni bildiradi; Maqolaning boshqa qismlari: sarlavha, mualliflar, kalit so‘zlar, annotatsiya, xulosa va adabiyotlar ro‘yxati. Bundan tashqari, ba'zi hujjatlarda minnatdorchilik va ilovalar mavjud. Kirish ushbu mavzu bo‘yicha mavjud bilimlarni hisobga olgan holda tadqiqot hajmi va maqsadini tushuntiradi; Materiallar va usullar tadqiqot qanday o‘tkazilganligini tavsiflaydi; Natijalar bo‘limi tadqiqotda topilgan narsalar haqida xabar beradi; Muhokama bo‘limi esa natijalarning ma'nosi va ahamiyatini tushuntiradi va tadqiqotning kelajakdagi yo‘nalishlari bo‘yicha takliflar beradi. Ma’qola jurnalning mualliflarga bergan ko‘rsatmalariga muvofiq tayyorlanishi kerak.