FAN VA TABIAT BILAN TANISHTIRISH ORQALI MAKTABGACHA TA’LIM YOSHDAGI BOLALARNI INTELLEKTUAL IMKONIYATLARINI RIVOJLANTIRISH - Nazarova Aziza; Abdiyeva Fazilat Fayzulla qizi (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Yosh avlodni yetuk mutaxassislar, aqlan, ruhan kamol topgan, o‘z Vatanini sevuvchi, uni e’zozlovchi inson qilib tarbiyalashda ekologiyaning urni beqiyos. Bola shaxsining muhammal shakllanishida tabiat, unda bo‘ladigan voqeahodisalar, tabiat qonuniyatlari muhim rol o’ynaydi. Bolalar mana shular bilan tanishar ekanlar ham aqlan, ham axloqan, ham jismonan, ham ilmiy dunyo qarashlari mujassamlanib shakllanib boradi va ular tabiatni asrash, ehtiyot qilish va muqofaza qilish ruhida tarbiyalanadilar. Inson tabiat mahsulidir. Insonni tabiat yaratgan kamolga yetkazgan. Shunday ekan, biz tabiatni e’zozlashimiz, unga to‘gri munosabatda bo‘lib, tabiatni yana ham ko‘rkamligiga, obodonlashtirish ishiga o‘z qissamizni qo‘shishimiz zarur.