AKMEOLOGIK YONDASHUV ASOSIDA BOSHLANG‘ICH SINF O‘QITUVCHILARIDA META-KOMPETENSIYANI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK ASOSLARI - Berdibekova , Feruza (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada ta’limda kompetensiyaga asoslangan yondashuvni rivojlantirish, uni amalga oshirish doirasidan qat’iy nazar, tadqiqot faoliyatiga metodologik yondashuv sifatida subyektdan yuqori metakompetensiyani ko‘rib chiqish orqali kompetensiyalar doirasini kengaytirish nuqtai nazaridan ko‘rib chiqiladi. Shaxslarda metakognitiv faoliyat usullarini rivojlantirishning dolzarbligi zamonaviy hayotning yangi sharoitlari bilan belgilanadi, bu yuqori dinamizm bilan tavsiflanadi, noaniqlik va oldindan aytib bo‘lmaydigan vaziyatlarga olib keladi, bu esa uzluksiz, samarali o‘z-o‘zini o‘qitishni talab qiladi. Tadqiqot ko‘p paradigmatik yondashuvga asoslangan bo‘lib, u tizimli fikrlash faoliyati, kompetensiyaga asoslangan va faoliyatga asoslangan yondashuvlardan to‘g‘ri foydalangan holda aniq pedagogik muammolarni hal qilish imkonini beradi. Tadqiqot mavzusi bo‘yicha nashr etilgan maqolalar, monografiyalar va me’yoriy hujjatlar materiallar sifatida ishlatilgan. Metakognitiv psixologiyaning nazariy tamoyillarini ochib beruvchi tadqiqotlarning kontent tahlili, sintezi va umumlashtirilishi, shuningdek, muammoga oid tadqiqotlar o‘tkazildi. Tadqiqot natijalari kompetensiyalarning kontseptual maydonini kengaytirish nuqtai nazaridan kompetensiyaga asoslangan yondashuv nazariyasini boyitadi va ta’lim jarayonida metakompetensiyani shakllantirish va uni tashxislash uchun pedagogik shart-sharoitlarni aniqlash muammosini ko‘taradi.