BO‘LAJAK BOSHLANG‘ICH SINF O‘QITUVCHILARINING MA’NAVIY-MA’RIFIY VA TARBIYAVIY ISHLARINI TASHKIL ETISHNING PEDAGOGIK IMKONIYATLARI - Orziqulov , Xusnidin (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Maqolada bo‘lajak boshlang‘ich sinf o‘qituvchilarining axloqiy, an’anaviy, ma’rifiy, tarbiyaviy ishlarini tashkil etish masalasi, o‘qituvchining mehnat faoliyatida amalga oshirilishi zarur bo‘lgan ishlar samarasi va uning o‘ziga xosligi, olimlarning bu boradagi fikr mulohazalari atroflicha bayon etilgan. Mazkur mavzu bugungi kunda taʼlim tizimining eng dolzarb masalalaridan biri boʻlib, u boʻlajak boshlangʻich sinf oʻqituvchilarini har tomonlama yetuk va maʼnaviy barkamol avlodni tarbiyalashga tayyorlashning pedagogik imkoniyatlarini nazariy va amaliy jihatdan oʻrganishga qaratilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi – yosh oʻqituvchilarga maʼnaviy-axloqiy qadriyatlarni singdirish, ularni milliy va umuminsoniy qadriyatlar ruhida tarbiyalash, vatanparvarlik va insonparvarlik tuygʻularini shakllantirish, shuningdek, pedagogik kompetensiyalarini rivojlantirishga xizmat qiladigan samarali metod va texnologiyalarni aniqlash, boʻlajak oʻqituvchilarning kasbiy tayyorgarligini oshirishda maʼnaviy-maʼrifiy ishlar mazmuni va tamoyillari, bu ishlarni tashkil etishda innovatsion yondashuvlar, maʼnaviy-psixologik shart-sharoitlarni yaratish va samaradorligini taʼminlashga qaratilgan. Mavzuning ahamiyati shundaki, boshlangʻich taʼlim – bu shaxsning maʼnaviy poydevori quriladigan davr boʻlib, bu jarayonda oʻqituvchi shaxsining oʻrni hal qiluvchi ahamiyat kasb etadi. Shuning uchun boʻlajak oʻqituvchilar nafaqat oʻquv fanlarini oʻrgatuvchi, balki maʼnaviy yetuk, maʼrifatli va tarbiyaviy jihatdan bilimdon shaxs sifatida shakllanishi zarur, mavzu doirasida oʻqituvchilarning sinfdan tashqari va maktabdan tashqari tarbiyaviy ishlarni tashkil etishdagi pedagogik mahorati, ota-onalar va jamoatchilik bilan hamkorlikda ishlash usullari, shuningdek, madaniyat va sanʼat imkoniyatlaridan tarbiya jarayonida foydalanish kabi masalalar tahlil etiladi.