PISA XALQARO BAHOLASH TIZIMINING AMALIY AHAMIYATIDA XORIJ TAJRIBASI - Jumanova, Shaxnozaxon; Odilova, Maxliyoxon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqola Germaniya va Finlyandiya tajribalari orqali PISA xalqaro baholash tizimining amaliy ahamiyatini o'rganadi. Unda Germaniya PISA natijalaridan taʼlim sohasidagi islohotlarni amalga oshirishda qanday foydalangani, xususan, oʻqituvchilar malakasini oshirish va tengsizlikni bartaraf etish kabi sohalarda ish faoliyatini yaxshilashga olib kelgani oʻrganiladi. Bundan farqli o'laroq, Finlyandiyaning doimiy yuqori PISA reytingi uning ta'limga bo'lgan yondashuvini mustahkamlab, tenglik va o'qituvchilarning avtonomiyasiga e'tibor qaratdi. Maqolada PISA qanday qilib dalillarga asoslangan taʼlim siyosatini shakllantirishda qimmatli vosita boʻlib xizmat qilishi, shu bilan birga uning tushunchalarini har bir mamlakatning oʻziga xos taʼlim kontekstiga moslashtirish muhimligi ochib beradi.