KIMYO KORXONALARINI RIVOJLANTIRISHDA BIZNESNI BOSHQARISH MODELLARINING ROLI VA AHAMIYATI - Avulchayeva , Feruza Jurakuziyevna (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Bugungi dunyoda tobora ko‘proq korxonalar raqobatdosh tahdidlar bilan birga paydo bo‘ladigan, o‘zgaruvchan va doimiy rivojlanayotgan yangi texnologiyalar bilan atrof-muhitni tushunishga intilmoqda. Bozorda raqobatbardoshlikni ta’minlash uchun, birinchi navbatda, tashkilotda biznes jarayonlari qanday tashkil etilganligini va ular tashqi muhit sharoitlarining o‘zgarishiga qanchalik moslashuvchan bo‘lishi mumkinligini tushunish kerak. Biznes jarayonini korxona ishiga aylantirish uchun uni moliyaviy, texnologik va inson resurslari bilan ifodalash, shuningdek ularni tezda boshqarish lozim. Biznes-jarayonlarni boshqarish korxonaga takomillashtirish, yangi texnologiyalar ustidan nazoratni ta’minlash imkoniyatini beradi, shuningdek, biznes jarayonlarini optimallashtirish usullaridan foydalangan holda samarali ishlab chiqarish tsikllarini o‘zlashtirish jarayonida integratsiya qilish imkoniyatini beradi. Maqolada kimyo sanoati korxonalarida boshqaruv modellari tuzilishi, tarkibiy qismlariga xos xususiyatlar, xorijiy boshqaruv modellari, ularning ahamiyatli jihatlari, boshqaruv jarayonlarini tashkil etish bosqichlari yoritilgan. Boshqaruv modellarini takomillashtirish masalalarining ahamiyati tavsiflab berilgan.