SAID AHMADNING “SOBIQ” HIKOYASIDAGI SHUHRATPARASTLIK G`OYASINING QORALANISHI - Z. Nazirova, N. Sobirova; S. Shermamatova (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Ushbu maqolada o`zbek adabiyotining mashhur yozuvchilaridan biri Said Ahmadning yumorga boy asarlari tahlil qilinadi. Shuningdek, uning jamiyatda yuz berayotgan turli xil illatlarga bo`lgan qarashlari asarlari orqali bayon etiladi. Uning achchiq va kulgili haqiqatlarga boy bo`lgan “Sobiq” hikoyasi atroflicha ko`rib chiqiladi va tahlil qilinadi. Tahlil jarayonida kitobxon uchun kulgili bo`lgan holatlar tushuntiriladi va yozuvchi nega aynan shunday uslubda yozganiga yechim topiladi. Bundan tashqari, asardagi asosiy mavzu faqat kulgi emasligi va asar qahramonining vaziyat qurboni bo`lganligi isbotlanadi. Shu bilan birga, o`sha davrdagi tuzum aynan shu kabi harakatlarni taqazo etganligiga yana bir bor amin bo`lasiz.