BOG‘CHA YOSHIDAGI BOLALARDAGI PSIXOLOGIK USTUVOR JIHATLAR - Xursanov Omadbek Ulug‘bek o‘g‘li (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Ushbu maqolada, bolaning psixik jihatdan o‘sishda bog‘cha yoshidagi davr ancha murakkab va juda mas’uliyatli davrdir. 3 yoshdan 7 yoshgacha bo‘lgan davr bog‘cha yoshi davri hisoblanadi. Asosan mana shu davrdan boshlab bolaning mustaqil faoliyati kuchaya boshlaydi. Bog‘cha yoshida bola mustaqil bo‘la olish uchun zarur bo‘lgan ikkita qudratli kuchga ega . Birinchidan , ma’lum darajada o‘ziga bo‘ysundirilgan harakat apparatiga ega. Ikkinchidan esa , atrofidagi katta odamlar va o‘z tengdoshlari bilan bir qadar erkin muosabatda bo‘la oladigan nutqqa ega . Mana shuning uchun bog‘cha yoshidagi bolalarning xulq – atvorlari, qiziqishlar va ehtiyojlari bog‘chagacha tarbiya yoshidagi bolalarnikidan farq qiladi. Bu esa, o‘z navbatida, bog‘cha yoshidagi bolalar bilan bog‘chaga tarbiya yoshidagi bolalar tarbiyasiga ham turlicha munosabatda bo‘lishni taqozo etadi.