MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARNING IJTIMOIY ONGINI OSHIRISHDA MUAMMO VA YECHIMLAR - Xujamatova Xusnidaxon Mansurovna (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Mazkur maqolada mamlakat taraqqiyotining yangi bosqichida jamiyat hayotida yuz berayotgan voqea-hodisa va jarayonlarning mazmun- mohiyatini tahlil qilish asosida maktabgacha yoshdagi bolalarning ijtimoiy ongini shakllantirishning falsafiy jihatlarini o‘rganishdan iborat bo‘lib, u quyidagi vazifalarni: ijtimoiy falsafa tizimida mafkuraviy ongning tarkibiy tuzilishini tahlil qilish asosida,uning ijtimoiy ong shakllaridan biri ekanligini isbotlash;«g‘oyaviy-mafkuraviy hayot», «mafkuraviy ong» va «mafkuraviy faoliyat»,«mafkuraviy munosabat» kabi tushunchalarining falsafiy ma’no-mazmunini ochib berish; jamiyatning g‘oyaviy-mafkuraviy hayotiga nisbatan tarkibiy - funksional yondashuv va qarashlarni aniqlash asosida milliy mafkuraviy ongning ontologik tabiati va gnoseologik xususiyatlarini ochib berish;ta’lim muassasalarida ta’lim- tarbiya olayotgan o‘quvchi-talaba yoshlarning milliy mafkuraviy ongini shakllantirishning milliy meros va kadriyatlar, umuminsoniy demokratik prinsiplarga asoslangan usul va vositalarini ishlab chiqish kabilarni bajarishga qaratilgan.