RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNI IQTISODIYOT RIVOJIGA TAʼSIRI: XORIJ TAJRIBASI - Abdullajonova Gulmira Qaxramon qizi; Mulaydinov Farxod Murotovich (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Sanoatning rivojlanish bosqichlarida turli texnologik va ilmiy yondoshuvga asoslangan o‘zgarishlar va texnologik yutuqlar amalga oshirilgan. Ushbu bosqichlar o‘ziga xos ko‘rinishlarga ega bo‘lgan. Elektrlashtirish sanoat inqilobida sanoatni elektrlashtirish asosiy maqsad bo‘lgan, hozirga kelib esa zamon shiddat bilan o‘zgarishi, insonlar ehtiyoji, talablari o‘zgargani sari texnologiyalar ham takomillashib raqamli ko‘rinishga kelmoqda. Raqamli texnologiyalar dunyo iqtisodiyotini samaradorligini sezilarli darajada o‘zgartiradi. Global tarmoq, raqamli qurilmalar iqtisodiy o‘sishning drayveri hisoblanadi. Shu sababdan ularning tarmoqlardagi ro‘li beqiyos ahamiyat kasb etadi. Raqamli texnologiyalarning ijtimoiy-iqtisodiy sohalar bilan integrasiyasi bosqichlari va ahamiyati keltirib o‘tilgan.