RAQAMLI IQTISODIYOTDA OZIQ-OVQAT XAVFSIZLIGI MUAMMOLARI VA YECHIMLARI - Mulaydinov Farxod Murotovich; Numonov Fayzulla Nurmuhammadjon o’g’li (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Oziq-ovqat xavfsizligi raqamli iqtisodiyotda ko‘plab muammolarga duch kelayotgan muhim global muammodir. Raqamli texnologiyalardan foydalanish an’anaviy oziq[1]ovqat tizimlarini buzdi, bu oziq-ovqat odatlarining o‘zgarishiga, kiberxavfsizlik tahdidlariga va oziq[1]ovqat chiqindilariga olib keldi. Ushbu insho raqamli iqtisodiyotda oziq-ovqat xavfsizligi oldida turgan muammolarni aniqlaydi va barqaror qishloq xo‘jaligini rivojlantirish, oziq-ovqat mahsulotlarini qayta ishlash texnologiyalariga sarmoya kiritish, fermerlar uchun onlayn bozorlarni ilgari surish, sog‘lom oziq-ovqat tanlashni targ‘ib qilish, kiberxavfsizlikni ta’minlash va oziq-ovqat chiqindilarini kamaytirish kabi barqaror yechimlarni taqdim etadi. Hukumatlar, xususiy tashkilotlar va iste’molchilarning barchasi ushbu muammolarni hal qilishda va yetarli, xavfsiz va to‘yimli oziq-ovqat mavjudligi, mavjud bo‘lishi va ulardan foydalanishni ta‘minlashda rol o‘ynashi kerak. Raqamli iqtisodiyotda oziq-ovqat xavfsizligi muammolarini hal qilish uchun ko‘p tomonlama yondashuv talab etiladi va barqaror yechimlarni amalga oshirish orqali biz hozirgi va kelajak avlodlar uchun oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashimiz mumkin.