MAKTAB O‘QUVCHILARINING MATEMATIKA FANIDAN MAKTABDAN TASHQARI OLIMPIADA MASALALARINI YECHISH USULLARI - Xaydarov I.I. (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2023)
Ushbu tezisda matematika fanidan maktabdan tashqari o‘quvchilarning olimpiada masalalarini yechishlari uchun namunalar keltirilgan. ishning boshida, matematika fanidan qiziqishli bo‘lgan talabalar uchun maktabdan tashqari olimpiada masalalarini yechish usullarini o‘rganish juda muhimdir. Bu usullar orqali talabalar masalalarni ochiq fikr bilan hal qilish, muhim ma’lumotlarni aniqlash va joriy yechimlarni topishni o‘rganadilar. Birinchi usul - O‘zlashtirilgan yechimlar Bu usulda, talaba berilgan masalani o‘zlashtiradi va uni o‘zining ko‘rsatmalariga mos ravishda hal qiladi. Bu, masala yechimi uchun birinchi harakatdir va talabalarga bevosita yordam beradi. Ikkinchi usul - Koordinatalar Bu usulda, talaba masalaning koordinatalarini aniqlaydi va uni grafikka joylaydi. Shu bilan birga, muhim nuqtalarni aniqlaydi va ularning koordinatalarini topadi. Bu, masala yechimi uchun ajoyib bir yordamdir.