C++ DASTURLASH TILIDA MATRITSA ORQALI TASVIR RANGINI ANIQLASH - Boritov, Muzaffar (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Raqamli tasvirlarni qayta ishlash sohasida tasvirning ranglarini aniqlash va tahlil qilish muhim ahamiyat kasb etadi. Ushbu maqolada C++ dasturlash tilidan foydalanib, tasvir piksellarini matritsa shaklida ifodalash va ularning ranglarini aniqlash usullari ko‘rib chiqiladi. OpenCV kutubxonasi yordamida tasvirni yuklash, uning matritsa shaklidagi ko‘rinishini olish va har bir pikselning rangini aniqlash algoritmlari ishlab chiqiladi. Tadqiqot davomida RGB va HSV rang modellaridan foydalanish samaradorligi baholanadi.