INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDAGI TAHALLUSLAR VA LAQABLARNING STRUKTUR-SEMANTIK TAHLILI - Raximjonova, Muxtasarxon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi tahallus va laqablar bir-biri bilan taqqoslanib ularni tilshunoslik nuqtai nazaridan struktur va semantik tahlillari haqida so‘z boradi. Jumladan, bu mavzu ingliz va o‘zek adabiyotshunosligi bilan ham chambarchas bog’liq bo‘lib, asosan ingliz va o‘zek adabiyotida tahallus va laqablar ilan ijod qilgan shoir va yozuvchilarning tanlangan va jamiyat tomonidan berilgan, hurmat va ehtirom darakchisi hisoblanmish tahallus va laqablarning kelib chiqish tarixi va ularning semantikasi o‘rganiladi va bu jarayon davomida ularni tilshunoslik nuqtayi nazaridan birma bir struktur tahlil qilib chiqiladi. Bu izlanish orqali tilshunoslikning ham struktur ham semantik tahlil nuqtalari ochib beriladi va natijalar tahlil qilinadi. Bu mavzuni chuqur o‘rganish va tadqiq qilish uchun vatanimiz olimlari va chet el, xususan ingliz olimlaring tilshunoslik va adabiyotshunoslik kitoblaridan foydalaniladi hamda ulardan ba’zi iqtiboslimlar keltiriladi. Chunki ingliz va o‘zbek xalqi va madaniyati bir biridan tubdan farq qiladi va ularning tahallus va laqablarini o‘rganish ko‘plab bahslarga va xulosalarga sabab bo‘luvchi mavzu hisoblanadi. Va shuni aytish joizki, ushbu mavzu o‘zinimg qiziqarliligi va o‘ziga xosligi ilan o‘quvchi hamda o‘z o‘rnida tadqiqotchini o‘ziga torta oladi.