BIR MAVZUNING TURFA TALQINLARI - Raimova, Hilola (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Mazkur maqolada Amiriy va Xorazm ijodkorlari, ularning asarlari ma’lum darajada tahlil qilingan. Qo‘qon adabiy muhitining asoschisi Amiriy ijodining mavzu ko‘lami, ifoda tarzi haqida ma’lumotlar keltirilgan. Xorazm adabiy muhiti vakillarining Amiriy murojaat qilgan mavzularga munosabati xususidagi mulohazalar bayon etilgan. Mumtoz adabiyotdagi azaliy obrazlar va ularga ifodalangan ma’nolar Qo‘qon adabiy muhiti asoschisi Amiriy ijodi va Xorazm shoirlari ijodi misolida ko‘rib chiqilgan. Jumladan, Muhammad Rahimxon Feruz, Otaniyoz Niyoziy, Avaz, Munis kabi ijodkorlarning Amiriy ijodiga hamohang baytlari qiyoslangan va o‘ziga xos jihatlari keltirib o‘tilgan. Mazkur ijodkorlarning Majnun, Hizr kabi azaliy obrazlarga yuklagan ma’nolari tahlil qilingan. Tahlilga olingan asarlarda ma’shuqaning har doimgidek jafokashligi, oshiqqa nisbatan e’tiborsizligi, raqiblarni diydor ila siylashi haqidagi azaliy fikrlar keltirib o‘tilgan.