ZAMONAVIY INGLIZ TILIDAGI NEOLOGIZMLAR VA ULARNING TARAQQIYOTI - Mulaydinov, Farxod; Po‘latova, Ruxshonaxon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu tadqiqot zamonaviy ingliz tilidagi neologizmlarning shakllanishi, rivojlanishi va ularning lingvistik tizimdagi o‘rnini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning asosiy maqsadi – yangi so‘zlarning paydo bo‘lish manbalari, ommalashish jarayoni va boshqa tillarga ta’sirini aniqlashdan iborat. Tadqiqot metodologiyasi sifatida lingvistik tahlil, korpus tadqiqotlari va statistik tahlil usullari qo‘llanildi. Shuningdek, so‘nggi yillarda ingliz tiliga kirib kelgan neologizmlar va ularning qo‘llanilishi ommaviy axborot vositalari hamda ilmiy adabiyotlar asosida o‘rganildi. Ma’lumotlar internet, lug‘atlar va akademik maqolalar orqali jamlandi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, neologizmlar asosan texnologiya, internet va ijtimoiy o‘zgarishlar bilan bog‘liq holda shakllanadi. Ularning lug‘atlarga kiritilishi o‘rtacha 3-10 yil davom etadi va bu jarayonga ommaviy axborot vositalari katta ta’sir ko‘rsatadi. Shuningdek, ayrim neologizmlar boshqa tillarga bevosita o‘zlashadi yoki moslashgan shaklda qabul qilinadi. Xulosa qilib aytganda, ingliz tilidagi neologizmlar global kommunikatsiyaning muhim qismi bo‘lib, ularning kelajakdagi rivojlanish tendensiyalarini o‘rganish muhim ilmiy vazifa hisoblanadi. Tadqiqot natijalari lingvistika, tarjima nazariyasi va sotsiolingvistika sohalari uchun foydali bo‘lib, neologizmlarning uzoq muddatli barqarorligini aniqlash va tahlil qilish uchun yangi yondashuvlarni taklif etadi.