ИҚТИСОДИЙ РИВОЖЛАНИШ ВА АТРОФ-МУҲИТ - Бутабоев, Махаммаджон (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ушбу мақолада инсон ва атроф-муҳит муносабатлари атрофлича тахлил қилинган. Инсоннинг атроф-муҳитта антропоген таъсири оқибатида иқлим ва ер инқирозларининг асосий сабаблари инсон фаолияти билан боғланган бўлиб, углерод газларининг атмосферага чиқарилиши жадал ўсиб бораяпти. Мақолада экологик барқарор ривожланиши оқибатида аҳолининг фаравонлигини ўсиши, ЯИМни ўсиши ва уларнинг атроф-муҳитга салбий таъсири яъни “декоплинг” самараси асосланган шу билан бирга “бизнес-атроф-муҳит”нинг зиддиятли диалектикаси таҳлил қилинган. Глобал экологик инкрознинг бирламчи сабаблари атрофлича ёритилган. Мақолада иқтисодий тараққиётнинг экологик компонентлари таҳлил қилиниб, иқтисодuй ва экологик номутаносиблик кўрсаткичлари таҳлил қилинган. Хулоса ўрнида айтиш мумкинки, экологик барқарорлик мезонлари ва иқтисодий ўсиш тамойиллари бир-бирига мос келмаслиги асосланган булиб бу вазиятдан чикиш усуллари тавсия килинган.