O‘ZBEKISTONDA YOSHLAR IJTIMOIYLASHUVIDA MILLIY-SIYOSIY MENTALITETNING O‘RNI - Yusupov, Axrorjon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Mazkur maqolada Mustaqillik yilarida O‘zbekistonda yoshlar ijtimoiylashuvida milliy-siyosiy mentalitetning o‘rni, yoshlarning siyosiy madaniyatini rivojlantirishning mafkuraviy omillari tashkil etishning huquqiy asoslarini mustahkamlanishi, yoshlarga oid davlat siyosatini takomillashtirish uchun respublikada olib borilgan islohatlar, qarorlar, farmonlar va ularning amaldagi natijalari ilmiy asosda tahlil etilgan. Maqolada tadqiq etilayotgan mavzu yuzasidan N.E.Soliyeva, X.I.Abduraxmonovlar tadqiqot ishlarini olib borgan bo‘lib, mazkur tadqiqotlarda O’zbekistonda yoshlar siyosiy faolligi, yoshlar ijtimoiylashuvida milliy-siyosiy mentalitetning o‘rni, siyosiy madaniyati, ma’naviy-mafkuraviy omillarini rivojlantirish o‘rganilgan. A.A.Jalilov, A.Z.Sharipov tomonidan esa yoshlarning innovatsion-kreativ yondashuvlari mustaqillik yillardagi jarayonlari umumiy tarzda tahlil etilgan. Mazkur ishimizda yuqorida sanab o‘tilgan tadqiqotchilarning ishlari muhim manbaviy asos bo‘lib xizmat qiladi. Shu sababli biz mazkur maqolada yoshlarning jamiyatimiz boshqaruvida yoshlarning ijtimoiy-siyosiy faolligini tadqiq etishni asosiy maqsad etib qo‘ydik. Shuningdek maqolada mustaqillikning dastlabki yillaridagi respublikadagi va xozirgi kunda yoshlarga etibor aniq tahlillar asosida qiyosiy o‘rganilgan. Shuningdek olingan tahlil natijalari asosida yoshlar faolligini rivojlantirish, samaradorligini oshirishga doir taklif va xulosalar ishlab chiqilgan.